Ontspanning en Welzijn voor Groot en Klein


EMOTIES RONDOM DE HERFST

De herfst geeft mij zoveel verschillende emoties. Op een mooie zonnige herfstdag naar het bos, de geur opsnuiven die zo typerend is voor de herfst. Lekker met je voeten door de bladeren schuiven en ze hoog opschudden. Met je handen de bladeren oppakken en dan hoog in de lucht gooien. Zien hoe ze dan weer mooi naar beneden dwarrelen. Blijheid, je weer kind voelen en gezonde lucht inademen. Het voelen van de harde wind die in je gezicht blaast. Tegen de wind inlopen of juist je mee laten slepen met de wind. Een heerlijk moment doorbrengen in de natuur met het zicht op een mooi kleurenpalet van rood, bruin, geel en groen en daarbij blauw en grijs van de lucht op de achtergrond. 

Een andere emotie die ik voel is droefheid. De regen klettert tegen het raam, het is veel korter licht, ik blijf liever in bed als ik de regen tegen het raam hoor tikken. Weer een regenbroek aan op de fiets. Weer je sokken nat na een stap in een flinke plas regenwater. Een gevoel van balen en boosheid als je een natte broek krijgt omdat een auto die langs je rijdt het water opspat omdat er toevallig een grote regenplas naast je was. Maar daarna eenmaal thuis lekker droge kleding aan en met een kop warme thee op de bank, maakt het weer goed.

Juist in de herfst zijn mijn emoties een soort rollercoaster van een herfst DIP tot een geluks VIP?

Een geluks VIP voel ik mij als ik iets voor andere mensen kan betekenen. Een goed doel om uit bed te komen. Natuurlijk voor mijn gezin en familie maar ook vooral voor de groep mensen die mij inspireren, de hechte band met de trainers en de mensen die ik heb ontmoet tijdens de cursussen ontspanningsmassage en het lesgeven bij de OMB Academie.

De ouderen in het verpleeghuis die ik handenmassage geef. De dankbaarheid van de familieleden. Het fijne gevoel dat ik ontvang bij het geven of ontvangen van een ontspanningsmassage. Dit geeft mij een geweldige positieve energie! En de emoties die daarbij horen zijn blijheid, geluk, tevredenheid, trotsheid en dankbaarheid!

Heb je soms ook last van een herfst DIP? Laat je dan een keer masseren en voel je weer even een geluks VIP!

Het geeft je vast weer nieuwe positieve energie om de herfstdagen door te komen.

Bel  voor een afspraak naar 06-20952006 en kijk op de pagina prijzen naar de speciale kortingen.


ARTIKEL 1: HET BELANG VAN AANRAKING


Nadat een baby geboren is, is één van de basisbehoeften de aanraking. Het is van belang voor de vertrouwensband. Als de vertrouwensband goed is dan kan een baby zich pas goed ontwikkelen. Een baby ontwikkelt zich het beste bij een gevoel van geborgenheid en vertrouwen. Bij de dagelijkse verzorging en bezigheden wordt een baby veel aangeraakt. U kunt dan denken aan verschonen, in bad gaan, borstvoeding, knuffelen, op de borst liggen van papa of mama, strelen over ruggetje of wangen. troosten, wiegen, op schoot zitten. Als ze iets groter worden, kun je denken aan op de schouders van papa of mama zitten, stoeien, knuffelen, over de rug wrijven, op schoot zitten en troosten. Baby's worden schattig bevonden en vanuit daar sneller geknuffeld en aangeraakt. Naarmate men groter wordt neemt het knuffelgehalte af. Dit kan  meerdere redenen hebben zoals culturele en maatschappelijke overtuigingen of gebeurtenissen. Het belang van de liefdevolle aanraking gaat meer naar de achtergrond.  

Een liefdevolle aanraking heeft te maken met verbondenheid, tederheid, erkenning en herkenning en zelfs met gezond blijven.

Bij aanraking wordt in onze hersenen bepaald of deze aanraking gewenst of ongewenst is. Bij gewenste aanraking wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Oxytocine wordt ook wel stemmingshormoon genoemd en zorgt ervoor dat we ons prettig , ontspannen, aardig en sociaal gaan voelen. Het laat de bloeddruk dalen, stress afnemen en zorgt voor een goede werking van ons spijsverteringssysteem. Het bevordert de groei, leervermogen, bestrijdt pijn en geeft troost. Ook het hormoon endorfine wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor pijnstilling en het geluksgevoel, het verbeterd je gemoedstoestand.


Natuurlijk is het van grootste belang, om al vanaf de babytijd de grenzen en signalen te herkennen om te kunnen zien of een baby het wel of niet fijn vindt om aangeraakt te worden. En deze grenzen te respecteren. Als het kind wat ouder wordt en zelf kan aangeven wat het wel en niet prettig vindt moet het kind zelf de regie kunnen hebben, het kind bepaald de manier waarop fysiek contact plaatsvindt. 

In culturen waar aanraken niet vaak voorkomt zien we meer agressie. In de huidige westerse samenleving zien we ook een afname van lichaamscontact.

In Zweden biedt men op kinderdagverblijven en scholen speelse vormen van aanraking en lichaamscontact zoals spelmassage. De kinderen daar vragen aan elkaar of ze wel of niet aangeraakt willen worden. Zo leren de kinderen elkaars grenzen kennen. Bewezen is dat de kinderen die elkaar masseren, elkaar niet slaan. Agressie en jeugdcriminaliteit neemt af.

Ook in de zorg ontstaat er steeds meer besef van het belang van massages. Het werkt goed bij pijnbestrijding en slaapproblemen. Het verblijf in een ziekenhuis of andere zorginstelling kan behoorlijk veel stress opleveren, dus een massage op zijn tijd is een fijn moment van aandacht en kan verlichtend werken.

Aanraken valt prima in het dagelijkse leven te integreren. Je spreekt met elkaar af wat fijn is en waar je grenzen liggen en dat je aangeeft als je er geen behoefte aan hebt of als het op een bepaald moment genoeg is.

Gelukkig komt er de laatste tijd iets meer belangstelling in het aanbieden van verschillende vormen van massages die zowel voor baby's, kinderen als volwassenen meer ontspanning kunnen bieden en dan met name op de momenten dat ze het juist hard nodig hebben.